Școala de Vară: Orientarea și Gestiunea Carierei – Ediția VIII 2021

Oradea – Campusul Universității din Oradea
Monday, 16 August, 2021 – Friday, 27 August, 2021
Barabaș Bernard Filip & Leghezeu Alexa Nicole

1) Scopul

Scopul acestui program este de a veni în ajutorul mediului de învățământ liceal, al Universității din Oradea și al mediului de Afaceri Bihorean prin crearea unui spațiu de interes comun, datorită căruia elevii de liceu, viitorii studenți, implicit experți pe piața forței de muncă din România, au oportunitatea de a intra in contact cu mediul de afaceri bihorean, stabilirea de legături interumane și, mai ales, au inedita șansă de a-și găsi țelul și de a-și croi drum spre viitoarea carieră. Dorim să venim cu o inovare în procesul de comunicare dintre mediul studențesc și mediul de afaceri, să fim pivotul ce ușurează accesul studenților pe piața actuală de muncă din Bihor.

2) Grupuri ţintă, beneficiari

Elevi de liceu clasele a 10-a și a 11-a;

3) Activitățile principale (descrierea activităților)

În cadrul proiectului participanții vor fi supravegheați de către coordonatorii lor de grupă, compuși din studenți ai Universității din Oradea, selectați de către organizatorii proiectului. Programul de activități va începe din data de 16 August 2021 și se va finaliza în 27 August 2021.

În program participanții vor beneficia de următoarele:

Cursul de Orientare în Carieră, ce va fi susținut de către Psiholog Sofia Augusta Laza, alături de Psiholog Ioana Maria Oros și Tănase Alexandra.

Participanții vor avea întâlniri de socializare și discuții cu studenții senatori ai facultăților universității din Oradea, odată ce și-au ales fiecare facultatea dorită;

Participanții vor avea inclus în program o sesiune de cunoașterea companiilor orădene organizat în două paneluri:

a) Întâlnirea cu Asociația Firmelor Bihorene;

b) ”Study visit” în companii orădene;

Vor beneficia de un eveniment în cadrul proiectului intitulat ”Târgul Facultăților și Asociaților Studențești” unde vor putea afla multe detalii despre facultatea care doresc să o urmeze, iar ulterior vor avea cursuri introductive după ce înscrierile formale se vor înfăptui.

Participanții vor avea activități de tip teambuilding, ieșiri în oraș, ”Treasure Hunting”, seară de Karaoke, activitatea de paintball/airsoft, laser tag, Krea Karting, seara de film, pool party, cursuri de dans hip hop etc.

Afla care sunt principalele activitati

Acceseaza formularul de inscriere (Ne pare rău, înscrierile nu au început încă)

Rezultate estimate:

  • Sporirea gradului de informare al elevilor cu referire la Universitatea din Oradea. Creșterea șanselor ca elevii să opteze pentru mediul academic bihorean. Creare de viitoare resurse umane și experți pe piața forței de muncă din Bihor.
  • Capacitarea studenților în a se implica în proiecte reale în mediul asociaților de studenți/tineret;
  • Conștientizarea faptului că și la Universitatea din Oradea sunt oportunități de dezvoltare a unei cariere propice mediului actual de afaceri;
  • Elevii vor cunoaște studenți actuali ai universității și vor lega prietenii și se vor informa despre studiile care le urmează aceștia, oferind un feedback util participanților;
  • Elevii vor fi chestionați cu un formular de feedback prin care li se va cere opinia pe tot parcursul activității;
  • Se va crea o bază de date cu elevii participanți și pe parcursul perioadei de liceu se vor trimite informații cu privire la mediul Universității din Oradea, posibilitățile de studii din Universitatea din Oradea și oportunități de job;

Cunoașterea carierei

  • Autocunoaștere – teste de autocunoaștere Holland (evaluare);
  • Alegerea și orientarea carierei (a specializării, a domeniului, Facultății) în funcție de aptitudini;
  • Planificarea carierei – un plan de cariera – auto-analiza SWOT asistată de formator.